Allmänt, Personlig, Recept

Krämig pumpasoppa och rostade pumpakärnor

Det är verkligen mycket man kan göra av en pumpa

Förutom att skapa en halloweenpumpa så blir det även godsaker av en pumpa. Vi tillagade en pumpasoppa och rosade kärnorna i ugnen. Nu ska jag dela med mig av mina recept och om hur jag gjorde allt. 

 

 

Ingredienser till soppan:

– Cirka 500 gram pumpa, skalad och urkärnad.

– Två gula lökar.

– Två klyftor vitlök.

– Fem dl vatten.

– Fyra dl matlagningsgrädde.

– 100 gram smör.

– Örtsalt, salt och vitpeppar.

– Pressad citron efter behov. (Kan uteslutas.)

Gör så här:

1. Skär upp pumpan i mindre bitar. 2. Hacka löken och skär vitlöken i små bitar. 3. Fräs pumpan och all lök i lite av smöret tills allt mjuknar. 4. Häll i vattnet, lite av kryddorna och låt det sjuda i cirka 15 minuter. 5. När pumpan är mjuk häller du i grädden och smöret och mixa med en stavmixer. Tills soppan blir slät. 6. Låt sedan soppan puttra i några minuter och smaka av med mera kryddor. 7. Vill du att soppan ska smaka mer syrligt så pressa då i lite citron. 

 

 

Rostade pumpakärnor “Cirka 3 dl”

175 grader i ugnen med olja och salt. 

  1. Skölj pumpakärnorna ordentligt i en sil. 2. Häll sedan kärnorna i en skål. 3. Blanda i 1,5 msk olja och 1,5 tsk salt. 4. Sätt ugnen på 175 grader. 5. Häll pumpakärnorna på en plåt med bakplåtspapper. Se till att kärnorna inte ligger för mycket på varandra. För annars blir det inte lika knaprigt. 6. Rosta i 20-30 minuter och rör om kärnorna en eller två gånger under tillagningen. När kärnorna har fått en gyllenbrun färg så är dom klara.

Det går även att steka i stekpannan i cirka fem minuter med samma ingredienser. Väldigt enkelt och supergott.

 

//PUSS