Recept, Vardag

Järpar, rostad potatis med tzatziki

God kväll raringar!
Har ni haft en bra helg? Jag har haft en jättemysig helg med min pojkvän då vi har bara tagit det lugnt. I lördags skulle vi till en marknad med det kom världens oväder då det började att spöregna och åska. Senare slog blixten ner ett stall inte så långt ifrån pojkvännens hus då hela stallet brann upp och det var riktigt otäckt. Som tur var fanns det inga djur därinne och branden spred sig inte till de övriga husen.
På kvällen lagade vi en jättegod maträtt som blev hemgjorda järpar, rostad potatis med tzatziki och sallad. Järparna gjorde vi extra starka för vi gillar stark mat båda två. Det fick bli en hemgjord marinad som hälldes över skivad potatis och tzatzikin är också hemgjord.
Ingredienser:
Järpar
500 gram köttfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
2 stycken gula lökar
2 vitlöksklyftor
salt, peppar och sambal oilek
 Rostad potatis
900 gram potatis
3 msk olja
1 msk vinäger
pressad vitlök
soya
salt och peppar
tzatsiki
3 dl turkisk yoghurt
1 gurka
3-4 klyftor vitlök
salt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C.
Rostad potatis: Skölj och skär potatisen i skivor och lägg dem i en ugnssäker form.  Marinad: Blanda ihop olja, vinäger, pressad vitlök, soya, salt och peppar i en bunke. Häll marinaden över potatisen. Rosta den mitt i ugnen ca 30 minuter tills den är gyllene.
Järpar: Blanda ströbröd, ägg och vatten i en bunke. Låt det svälla några minuter. Blanda ner färs, lök, salt och peppar. Forma till små järpar.
Bryn järparna runt om i matfettet i en medelvarm stekpanna.  Stek dem klara mitt i ugnen med potatisen när det återstår ca 10 minuter av tiden.
Tzatziki: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Strö på hälften av saltet och låt den stå en stund. Krama ur vätskan från gurkan och häll av. Blanda gurkan med resten av saltet, pressad vitlök och yoghurt.
 
Maten passar perfekt till en skön sommarkväll och gärna en kall öl till det.
//PUSS