Spenatpaj
Deg
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör i tärningar
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 g tinad, fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök
2 msk olivolja
Salt och peppar
Äggblandning
3 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
- Lägg in den i kylen att vila i minst½ timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
- Kavla ut och lägg degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter (för 4 port). Tryck ut degen i formens botten och på kanten så att den täcks. Nagga tätt i botten med en gaffel. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Fyllning: Krama vätskan ur den tinade spenaten. Finhacka den. Finstrimla purjolöken. Skala och grovhacka vitlöken. Fräs detta hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar.
- Äggblandning: Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Smaksätt äggblandningen med salt och svartpeppar. Blanda i spenatfräset.
- Fyll pajskalet och ställ in i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna i 15-20 minuter. Servera pajen ljummen med rökt lax och en fräsch sallad.
17 comments on “Spenatpaj”
Åh så gott det lät!
Åh vad gott! Blev väldigt sugen på paj nu 😀
Åh, det har jag inte provat, tack för tipset! ^^ Kram.
Så mumsigt det låter. Älskar pajer!!
Ja verkligen:) ååh vad gott det där såg ut!!
sv: tack så mkt 😀
ser gott ut 😀
ååå mums vad gott!! <3
Låter såå gott!!
mums 🙂
Åh vad gott!
Oh så gott
åh mums, älskar spenatpaj 🙂
De låter ju supergott 😀
Ska man vara petig är inte ägg och komjölksprodukter vegetariskt och inte heller lax om man väljer att servera med det 😉 Men spenat är annars supergott i paj!
Aha det hade jag ingen aning om 😀 Kramis
Ser såå gott ut 😀
gud så gott! 🙂 kram