Allmänt, Recept

Spenatpaj

Förra helgen fick jag för mig att laga något vegetariskt och då blev det en spenatpaj som blev väldigt god. Därför vill jag dela med mig av receptet till er.

Deg

2 1/2 dl vetemjöl                                     

1 krm salt                                     

125 g smör i tärningar                                    

2 msk kallt vatten                     

                

Fyllning

250 g tinad, fryst bladspenat                                     

1 vitlöksklyfta                                     

1/2 purjolök                                     

2 msk olivolja                                     

Salt och peppar                                                                                                                                                                                                                                                        

                           

Äggblandning

3 ägg

1 dl crème fraiche                                     

2 dl mjölk                                     

1 tsk salt                                     

2 krm peppar

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 225ºC.
  • Deg: Blanda vetemjöl, salt och smör i tärningar med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en deg.
  • Lägg in den i kylen att vila i minst½ timme. Degen kan med fördel göras en dag i förväg.
  • Kavla ut och lägg degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter (för 4 port). Tryck ut degen i formens botten och på kanten så att den täcks. Nagga tätt i botten med en gaffel. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa runt kanten så att degkanten håller sig uppe under gräddningen. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  • Fyllning: Krama vätskan ur den tinade spenaten. Finhacka den. Finstrimla purjolöken. Skala och grovhacka vitlöken. Fräs detta hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar.
  • Äggblandning: Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Smaksätt äggblandningen med salt och svartpeppar. Blanda i spenatfräset.
  • Fyll pajskalet och ställ in i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna i 15-20 minuter. Servera pajen ljummen med rökt lax och en fräsch sallad.
//PUSS