Allmänt, Recept

Recept på minisemlor

Som alla vet så är det fettisdagen idag och då får vi se semlor nästan överrallt.
Förra året bakade jag egna semlor som blev riktigt goda och det kanske inte syns på bilderna men det blev minisemlor.
Jag hade både mandelmassa och vaniljkräm på plats så då var det bara att välja vilket innehåll man ville ha. Idag hinner jag inte baka några semlor men funderar på att göra det i helgen om tiden räcker till. Varken jag eller ungarna är förtjusta i köpta semlor från mataffären och någon cafeteria hinner jag inte springa förbi idag.
På jobbet får vi semlor och i år är dom beställda från en cafeteria som har högsta betyg på årets semlor. Varje år brukar det sättas betyg på alla cafeteriorna i Örebro och sånt är lite kul.
Här kommer receptet på minisemlorna som jag bakade förra året!
Ingredienser:
(35-40 stycken)
• 75 g smör
• 2 ½ dl mjölk
• 25 g jäst
• ¾ dl strösocker
• 1 krm salt
• 1 ägg
• ½ msk mald kardemumma
• 1 ½ tsk bakpulver
• 7–8 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 40 min.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma 35–40 runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min.
Låt bullarna kallna under bakduk.
5. Skär ett lock på varje bulle med en vass kniv. Stansa gärna ut ett hjärta i locket med en pepparkaksform.
6. Blanda mandelmassa, mjölk, vaniljsocker och vaniljpulver eller vaniljstång till en krämig fyllning och fyll bullarna med den.
7. Vispa grädden och spritsa den på bullen. Lägg på locket och pudra över florsocker.
 Ska ni äta en semla idag?
//PUSS