Allmänt, Inspiration, Recept, Tips

Broccoligratäng – Extra krämig

Jag blev så sjukt sugen på broccoligratäng.

 

Så det blev en sväng inne på Lidl under hemfärden från jobbet. Förutom broccoli så la jag till även purjolök och körsbärstomater. Ville få gratängen sådär extra krämig med mycket sås. Efter inspiration via flera olika recept så tillagade jag en jättegod ostsås som jag ska dela med mig av.

 

 

Ingredienser för åtta portioner:

 

– 4 msk smör.

– 6 msk vetemjöl.

– 5-6 dl mjölk.

– 2 dl matlagningsgrädde.

– 2 dl riven gratängost.

– 1 ägg.

– 2 klyftor pressad vitlök.

– Salt och valfri peppar. (Jag hade i lite av varje).

 

 

Innan jag tillagade såsen hällde jag i 1 kg fryst broccoli i en kastrull och lät den koka i 5 minuter. Under tiden skar jag purjolöken i ringar.

Men nu till såsen.

 

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet och rör om. 2. Häll i ungefär hälften av mjölken och vispa medan det tjocknar. 3. Häll sedan i 1 dl grädde och resten av mjölken och låt det koka under omrörning i några minuter. 4. Blanda 1 dl grädde med 1 ägg i en annan bunke som sedan blandas i kastrullen. 5. Rör ner osten och kryddorna i kastrullen tills osten är helt smält. 6. Nu är såsen klar och redo. 7. Sprid broccolin på en ugnssäker form och pressa vitlöken över broccolin. 8. Häll sedan på tomaterna och löken över hela formen innan ostsåsen hälls över. 9. Grädda mitten av ugnen i 10 minuter med 250 grader.

 

 

 

 

Alltså herregud så god gratängen blev och den här ska jag laga fler gånger. Därför är det perfekt att jag sparar receptet på min blogg ifall jag glömmer hur jag gjorde. Tillbehör till gratängen är valfritt och då valde jag prinskorvar som passade perfekt. Mums filibaba!

 

 

 

 

//PUSS