Allmänt

Detta händer i kroppen vid långvarig stress

 
För ett tag sedan fick jag träffa en läkare på Regionhälsan som ville prata med mig angående min stress. Då fick jag även ta blodprover för att kolla upp alla mina värden och det blev hur många rör som helst. Proverna visade sig att jag har hög Kortisol som är ett “stresshormon” och det enda jag kan göra är att undvika stress så mycket som möjligt enligt läkaren.
Men det är liksom lättare sagt än gjort!
 
 
 
Därför har jag googlat och läst på en hel del om kortisol då jag fick veta lite mer om hur det egentligen funkar i kroppen. Kortisolnivåerna ska sjunka på natten, vilket får kroppen att slappna av och ladda om. Men om kortisolnivåerna är för höga kan man få svårt att varva ned vid läggdags även om man har varit trött hela dagen. Då vrider och vänder man sig hela natten och känner sig trött igen nästa dag. Därför har jag svårt att vakna på morgonen, känner mig aldrig utvilad och är alltid trött på eftermiddagen. 

Efter att jag hade läst på ännu mera upptäckte jag även att jag har brist på dopamin.

 Dopamin som är det “pigga hormonet” utsöndras i reaktion på kortisol under stress. Jag som går igenom en långvarig stress sedan många år tillbaka har väldigt lite av pigga hormonet och är därför väldigt trött och känner mig aldrig utvilad. 
Det visade sig att jag behöver vitamin B6, B12, zink och magnesium eftersom det hjälper till att sänka ner stressnivåerna. D-vitamin förstärker dopaminet och under det solfattiga vinterhalvåret och därför måste jag även vara noga med att ta dessa vitaminer under hela vintern.
Livsmedel innehåller dopamin:

– Kyckling – Keso – Ägg – Ost – Kalkon – Sojabönor – Yoghurt – Valnötter – Vetegroddar – Vilt

Vid långvarig stress påverkas även hjärnans signalsubstanser, där bland annat serotoninetglädjehormon” ingår och kan bli lågt. Detta kan förklara varför så många människor i dag äter antidepressiva medel för att stävja symptom som sömnproblem, pms, depression, ångest och självmordstankar.
 Kost för bildning av serotonin:
 
– Avokado – Ost – Kyckling – Keso – Kalkon – Anka – Ägg – Vilt – Yoghurt
 
Nu när jag har haft det så här i många år och nu vet jag orsakerna om varför jag mår som jag gör. Allt började med stress som påverkar mina hormoner och nerverna i hjärnan negativt. Jag har aldrig tagit stressen på allvar tidigare och efter att ha läst på om hur kroppen blir påverkad av allt har gett mig en rejäl tankeläsare.
 
 Det finns även mer som jag hittade som gör att jag får koncentrationssvårigheter, förvirring och sämre minne men det återkommer jag med i ett annat inlägg.
 
 
//PUSS