Lär dig att stanna upp tiden

Alltså att stanna upp och vara i nuet! 

Något som inte alltid är lätt för många. Förr grubblade jag alltid på saker som har hänt eller på saker som jag tror ska hända. Alltså inom negativa sammanhang och det är inte hälsosamt för hälsan. För det skapar negativ stress eftersom hjärnan då går i högvarv och tillslut blir man deprimerad. Något som jag har erfarenhet av.

 

Vänja hjärnan.

Visst kan jag än idag börja grubbla helt i onödan. Men brukar då komma på mig väldigt snabbt och försöker då att bryta det. Då genom att tänka i nuet. Visst det är jättesvårt men har jobbat med det i många år och med tiden blir det lättare. Det handlar ändå om att vänja hjärnan och det går inte på bara några få dagar.

Beroende på hur skadad hjärnan har blivit av all stress är det individuellt om hur lång tid det tar. Tid, träning och tålamod. Det är tre ord som man då får leva med.

 

 

Jag levde i en bubbla.

Att vara i nuet är som sagt inte lätt. När jag mådde som värst levde jag i en så kallad bubbla. Kunde inte hänga med i filmer för hjärnan var någon annan stans. Förstod inte heller vad jag läste och hängde inte med i diskussioner med andra. Det hela ledde till en personlighetsförändring som gjorde att jag blev en helt annan person. 

 

 

Hur hanterar jag allt idag?

Men nu ska vi inte gå in djupare på det utan nu ska vi som sagt stanna tiden. Nu ska jag berätta lite närmare om hur jag hanterar det.

Om jag exempel är ute på en promenad och får en positiv känsla. Då vill jag bara stanna tiden genom att vara just där och då. Alltså i nuet, som mindfulness. Lyckas jag med det är jag på rätt spår. Om jag sitter på bussen och mår psykiskt dåligt då det oftast beror på något som jag grubblar på. Då gör jag något annat som får mig att fokusera på nuet som att läsa bloggar, kolla in inspiration och allt möjligt via telefonen. Det gäller att alltid försöka bryta det negativa mönstret och lyckas jag med det går jag till nästa steg. Att vända det negativa mot det positiva. Ett jättesvårt steg men ska berätta mer om det i ett annat inlägg om psykisk ohälsa från min livserfarenhet.

 

//PUSS 

24 comments / Add your comment below

  1. uhhh,mina tårar rinner när jag läser detta,jag känner så väl igen mig och kämpar varje dag med nuet,jag grubblar konstant galet mycket och säkert helt i onödan,Men som du säger det går inte över på en dag man får ha tålamod ,Tack o kram

  2. Jag är ju på väg ur min bubbla nu. Mindfulness är så otroligt viktigt! Inte världens enklaste att stänga av hjärnan, men att ta över tankarna är i alla fall en bit på vägen. Jag lyssnar ofta på musik i lurar på vägen till jobbet när det är för mycket tankar i huvudet som tar mitt fokus. Jag fokuserar på sångtexterna istället och då brukar stressen släppa. Hoppas du får en fin fortsättning på dagen vännen! Kramar ???

  3. Jag är hopplös på att grubbla på saker som jag tror ska hända. Jag brukar inte ens grubbla på det som är, bara det jag tror ska hända eller är rädd ska hända. Just nu till exempel, ska på dansklass om tre timmar och jag sitter bara och oroar mig för att få ångest eller bli dålig i magen eller fastna i trafiken. Etc!

  4. Så bra inlägg! Har också väldigt lätt för att grubbla över saker ibland låter jag det va men ibland försöker jag verkligen fråga mig själv i fall jag kan göra någonting åt saken 🙂 Kram

  5. Jag använder mig av attraktionslagen för att må bra och få det jag önskar. Attraktionslagen lär man sig att tänka positivt och ju mer man gör det desto bättre mår man. Kramis

  6. Detta är så viktigt och så svårt. Att inte oroa sig i förväg. Att inte fälla upp paraplyet innan det börjar regna. Jag lider av konstant oro och ångest och är superstressad! Hjärnan kan inte koppla av. Den är speedad. Svårt att sova vilket leder till mer ångest. Usch! Vet inte hur jag ska komma ut detta. Har så mycket att oroa mig för och lever ensam. Kram fina du ❤

  7. Jaaaa, vilket bra inlägg och så viktigt ❤
    Här har jag också börjat vända på väldigt många tankar och kroppen mår så bra av det. Att stanna upp i nuet är jätteviktigt ??

  8. Det är också något som jag lärt mig och som underlättar väldigt mycket att ta dagen som den kommer. Allt blir så mycket lättare då.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.