Personlig, Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa – Det du inte bör säga till den drabbade

Att leva med psykisk ohälsa är så orättvist. Eftersom det är inget som syns på utsidan vilket tyvärr innebär många fördomar.

 

Från mitt bagage

 

Jag har mitt bagage redan från barndomen och utöver det har jag aldrig kunnat hantera negativ stress. Innan jag gick in i väggen första gången så hade även jag svårt att förstå andra som var drabbade. Samtidigt dömde jag ingen som många andra gjorde. Jag minns att jag redan började bli personlighets förändrad strax innan jag gick in i väggen första gången.

Den känslan var hemsk och allt kändes så overkligt. Tappade bort mig själv helt och hållet och jag blev en helt annan person. Levde i tunnelseende, förstod inte vad andra pratade om, hängde inte alls med i filmer och klarade inte av någonting socialt. Att bara gå till en mataffär var ett stressmoment och ännu värre i kassan när man vill vara snabb med betalning och att packa ihop. Vid sådana situationer fick jag panikångest attacker och det tog all min energi.

 

Oron för hettan - Netti Starby

 

En ond cirkel

 

Än idag är jag långt ifrån frisk men kämpar på hela tiden. Ena veckan kan jag ha väldigt mycket energi och då presterar jag extra mycket på jobbet. Medan näst kommande vecka är all energi helt borta och känner mig som en levande zombie. När jag är i den fasen får jag dåligt samvete och lägger all skit på mig själv. Ja allt går i en ond cirkel och är alltid tillbaka till ruta ett. Det var lite kortfattat om min psykiska ohälsa. Men syftet med det jag vill komma fram till är hur andra bemöter personer som lider av psykisk ohälsa.

 

Det som inte är okej att säga är:

 

• Ryck upp dig. Nu när du ändå har det bra så har du ingen anledning att må dåligt.

• Sluta verka så lat och du borde kunna orka jobba hårdare.

• Du klarade av det här igår och då borde du göra det bättre idag.

• Du ser inte alls ut av att lida av någon psykisk ohälsa.

• Du ringer aldrig mig och svarar aldrig när jag ringer.

• Igår var du så himla glad och på bra humör och tänkte att du hade blivit frisk. “Man blir inte frisk på en dag och alla dagar ser olika ut”.

 

Att störa sig på andra - Netti Starby

 

Det var bara några få exempel på hur en person med psykisk ohälsa känner det. Vill också tillägga att jag har flera kollegor på mitt jobb som nyligen gått in i väggen. Jag som har gått in i väggen två gånger så vet jag hur det känns. Brukar prata med dom när tiden finns för det, och hoppas verkligen inte att det kommer att gå lika illa för dom som det gjorde för mig.

Idag fyller jag år och trodde faktiskt aldrig att jag skulle leva än idag.

 

 

//PUSS