Inspiration, Personlig, Recept, Tips, Vardag

Handla mat billigare

 Mitt sätt att handla mat billigare

 

Nu när matpriserna är höga så jämför jag priserna varje vecka och genom det gör jag mina inköpsplaner. Är medlem hos Lidl, Hemköp och Coop eftersom dessa matbutiker ligger närmast mig. Förra veckan kostade fläskytterfilé 49 kronor kilo och då planerade jag en maträtt efter det. Annars äter jag väldigt sällan fläskkött men gjorde ett undantag eftersom det var så billigt. Även paprikor var billigare där och kunde unna mig med två stycken. En burk creme fraiche på 200 gram med smak av paprika och chili kostade 9 kronor styck. Medan på Hemköp kostade 250 gram färska champinjoner 15 kronor styck. Därför handlar jag i olika butiker för att det ska bli så billigt som möjligt.

 

Så veckans matlagning till flera matlådor blev en fläskfilégryta som passar både med ris och pasta.

 

Ingredienser:

 

– Cirka 1 kilo fläskytterfilé.

– 500 gram färska champinjoner.

– Valfri lök. Jag valde salladslök och en gul lök.

– 2 stycken röda paprikor.

– 4 klyftor vitlök.

– 6 deciliter creme fraiche. Jag valde med smak av paprika och chili.

– 5 deciliter matlagningsgrädde.

– 2-4 matskedar soja.

– Chilisås efter smak.

– 2 stycken köttbuljong.

– Chiliflakes, salt och peppar.

 

 

Jag gjorde såhär:

 

1. Hackade paprikorna och löken, skivade champinjonerna, skalade vitlöken och skar köttet i mindre bitar. 2. Stekte köttet tills det blev gyllenbrunt och hällde det åt sidan. 3. Fräste på löken och sedan champinjonerna och paprikorna tillsammans med pressad vitlök. 4. Hällde över allt i en gryta tillsammans med creme fraiche, matlagningsgrädde, soja och alla kryddor. 5. Lät maten puttra på svag värme medan jag tillagade riset. 6. Smakade av maten, kryddade på mer, lät det puttra några minuter till. 7. Klart.

Maten smakade riktigt gott och har även babyspenat som kan användas som topping. Om man inte gillar stark mat så kan man byta ut stark creme fraiche till naturell och hoppa över chilisåsen. Äter man inte fläsk så kan man byta ut det mot kycklingfilé och hönsbuljong.

Det blev iallafall flera matlådor av denna gryta och har varierat med ris och tagliatelle.

 

 

//PUSS