Allmänt

Semlor med vaniljkräm

 
 I lördags bakade jag semlor och istället för att ha i mandelmassa hade jag i vaniljkräm. Det blev jätte gott och därför delar jag med mig av receptet som jag använde.
 
 
 Vaniljkräm:
 
• 2,5 dl mjölk
• 1 dl vispgrädde
• 1 dl vaniljstång
• 3 st äggula(or)
• 0,5 dl strösocker
• 2 msk vetemjöl
 
1. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp blandningen på medelvärme. Låt puttra stilla i någon minut, rör om under tiden.
2. Vispa under tiden ihop äggulorna med strösocker och vetemjöl.
3. Ta upp vaniljstången och släng. Häll ner gräddblandningen i äggskålen medan du vispar. Vispa smeten slät och häll upp i kastrullen igen. 
4. Hetta upp blandningen på medelvärme, rör hela tiden i botten så att inga klumpar bildas. När de första bubblorna dykt upp kan du sänka värmen något och låta vaniljkrämen tjockna några minuter under ständig omrörning. 
5. När krämen tjocknat till önskad konsistens häller du upp den i en väl rengjord bunke. Lägg plastfolie tätt mot krämen och låt svalna, ställ sedan in i kylen. Om du är noga med hygienen håller vaniljkrämen flera dagar i kylen. 
 
 Om du inte orkar göra en hemgjord vaniljkräm så går det utmärkt att köpa Marsán Snabbvaniljsås som görs tjock enligt beskrivning på förpackningen.
 
 
 
Semlebullar:
 
• 2 msk kardemumma
• 3 dl mjölk
• 50 gram jäst
• 1,5 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 gram smör rumsvarmt
• 1 st ägg
• 12 dl vetemjöl
• 1 st ägg till pensling
 
1. Värm mjölken med kardemumma till det blir fingervarmt.
2. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken, häll sedan i all mjölk.
3. Rör ner strösocker, salt, smör i bitar och ägg.
4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och bearbeta tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.
5. Täck bunken med en kökshandduk eller ännu hellre plasfolie och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.
6. Sätt på ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 lika stora delar.
7. Rundriv bullarna: forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt, tills du får en slät yta. Placera på plåtar med 9 på varje, och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.
8. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de blivit gyllene. Låt svalna på galler.
9. Skär av tipparna på bullarna och gröp ur lite av innehållet.
10. Fyll semlorna med vaniljkräm, spritsa på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker.
 
 
 
 
 
//PUSS