Semlor med vaniljkräm
I lördags bakade jag semlor och istället för att ha i mandelmassa hade jag i vaniljkräm. Det blev jätte gott och därför delar jag med mig av receptet som jag använde.
Vaniljkräm:
• 2,5 dl mjölk
• 1 dl vispgrädde
• 1 dl vaniljstång
• 3 st äggula(or)
• 0,5 dl strösocker
• 2 msk vetemjöl
1. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp blandningen på medelvärme. Låt puttra stilla i någon minut, rör om under tiden.
2. Vispa under tiden ihop äggulorna med strösocker och vetemjöl.
3. Ta upp vaniljstången och släng. Häll ner gräddblandningen i äggskålen medan du vispar. Vispa smeten slät och häll upp i kastrullen igen.
4. Hetta upp blandningen på medelvärme, rör hela tiden i botten så att inga klumpar bildas. När de första bubblorna dykt upp kan du sänka värmen något och låta vaniljkrämen tjockna några minuter under ständig omrörning.
5. När krämen tjocknat till önskad konsistens häller du upp den i en väl rengjord bunke. Lägg plastfolie tätt mot krämen och låt svalna, ställ sedan in i kylen. Om du är noga med hygienen håller vaniljkrämen flera dagar i kylen.
Om du inte orkar göra en hemgjord vaniljkräm så går det utmärkt att köpa Marsán Snabbvaniljsås som görs tjock enligt beskrivning på förpackningen.
Semlebullar:
• 2 msk kardemumma
• 3 dl mjölk
• 50 gram jäst
• 1,5 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 gram smör rumsvarmt
• 1 st ägg
• 12 dl vetemjöl
• 1 st ägg till pensling
1. Värm mjölken med kardemumma till det blir fingervarmt.
2. Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken, häll sedan i all mjölk.
3. Rör ner strösocker, salt, smör i bitar och ägg.
4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och bearbeta tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.
5. Täck bunken med en kökshandduk eller ännu hellre plasfolie och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.
6. Sätt på ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 lika stora delar.
7. Rundriv bullarna: forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt, tills du får en slät yta. Placera på plåtar med 9 på varje, och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.
8. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter tills de blivit gyllene. Låt svalna på galler.
9. Skär av tipparna på bullarna och gröp ur lite av innehållet.
10. Fyll semlorna med vaniljkräm, spritsa på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker.
//PUSS
♥
25 comments on “Semlor med vaniljkräm”
Gud vad gott med semlor! Har inte ätit någon än i år.
Om man ändå kunde baka. 🙁 <3
Men MMMM vad goda!
Men åhhh vad gott!!
Gud så gott!
Åh såå gott!!
Så goda de ser ut!
mums ge mig 😀 kram
Jag har aldrig varit ett stort fan av semlor men det ser alltid så gott ut. 🙂 Kram! ♡
Mm mums! Tro jag ska baka det i helgen. Kram
Åh vad gott 🙂
Du är ju otrolig som bakar hela semlan själv och till och med fixar hemgjord vaniljkräm!!! Ser underbart gott ut! Kramar fina Netti <3
Hej på dig , det var ett bra tag sen. Jag tog en väldigt lång paus.
Sååå fin din blogg blivit, det var den innan oxå men ännu finare nu.
Semlorna ser riktigt smarriga ut.
Kram på dig
Mums så gott
Jag älskar vaniljkräm men älskar ändå mandelmassa i semlor mer ^^ det ska man inte ändra på ?
Men oj så mumsigt!
Men mums!!!
Shit vad gott
Åh de där låter ju jätte smarigt! Detta måste jag verkligen testa! 🙂
ooh så gott, och så bra att göra egna så man kan göra dem i lämplig storlek ^^
jag sparar mig till fettisdagen 😉
Jag är inget större fan av semlor, men detta lät faktiskt riktigt gott 🙂
mums!
Dom ser ju magiskt goda ut! Kram
Åh så gott det ser ut! Och perfekt med vaniljkräm eftersom jag inte tål mandlar. Nu blev jag sugen på att baka! Synd bara att det inte går 🙁 saknar verkligen att stå i köket!
Kram