Allmänt

Pitepalt

Verksamhetschefen på mitt jobb hade haft en deal och därefter lovat att bjuda hela kliniken påhemgjord Pitepalt. Med hjälp utav en annan kollega stod dem i köket hela fredag förmiddag och tillagade Pitepalt. Jag tyckte att det var jättegott och jag var faktiskt en av de få som tyckte det.

Ni kanske redan vet att Pitepalt är Piteås nationalrätt och eftersom verksamhetschefen är därifrån var det just denna maträtt han ville bjuda på det.

 Här kommer några bilder från jobbet när Pitepalten tillagades.

 
 
 
 
Alla bilderna är tagna av mig

 

ReceptStandardrecept för palt, ca 4 portioner

• 10-12 råa potatisar

• 1 msk salt 7 dl vetemjöl

• 300 g fläsk (rimmat eller färskt)

Skär fläsket i tärningar. Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten iordning, salta vattnet (knappt en msk salt per liter vatten). Skala och riv potatisen (låt eventuell vätska rinna av), blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen. Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45 min – 1 timme. Servera palten med smör och lingonsylt. 

 Har ni ätit Pitepalt någon gång?
 
 

/PUSS