Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Mina bästa tips för att varva ner

För ett tag sedan läste jag ett inlägg av Elle:s livsstilsbloggare Sofia Wood som jag inte har kunnat släppa sedan dess.

I inlägget som har rubriken “Hur gör man för att inte vara vaken”  beskriver Wood att hon ofta vaknar runt femtiden, ibland till och med en bra bit innan fyra och att hon sedan måste försöka tvinga sig själv att somna om. Hon menar att hon egentligen inte hade haft några problem med att vakna tidigt om det inte vore så att hon ofta vaknar i ett oroligt tillstånd och sedan hamnar i en loop där hon låter hjärnan återbesöka allt som är eller har varit jobbigt, människor hon har svikit eller alla saker hon sagt fel eller missat. Hon kopplar sin sömnlöshet på tidiga morgnar till ett otryggt tillstånd där hon lätt fastnar i negativa tankebanor och avslutar inlägget med att hon hellre hade velat sova sig igenom det och vakna vid den mer anständiga tiden runt 7. Woods ärliga post fick mig att reflektera över mitt eget malande i vargtimmen och hur svårt det ibland kan vara även för mig att varva ner och stänga av hjärnkontoret när livet går för fort. Även om jag lyckligtvis inte har några större sömnproblem kan jag känna igen mig i Sofias självkritiska tankar som ju ofta är ett resultat av att man stressat för mycket och inte lyssnat in kroppen. I det här inlägget tänkte jag därför dela med mig av mina bästa tips för att varva ner för att förhoppningsvis hjälpa er läsare som känner er träffade.  

Aktiviteter som kräver djup koncentration 

Jag är säker på att jag inte är den enda som kämpar med att koppla av och varva ner när huvudet spinner av oändliga att-göra-listor och stress på jobbet. För egen del har jag upptäckt att jag aktivt måste stänga av den delen av hjärnan som är inriktad på att släcka bränder och då helst genom att rikta fokus mot något helt annat. För mig hjälper det att ägna mig åt aktiviteter som kräver djup koncentration, det vill säga saker som jag inte är särskilt duktig på men som jag vill lära mig, och som samtidigt är underhållande såsom exempelvis  black jack online  som hjälper mig att slappna av och skifta fokus. Fördelarna med black jack, som för övrigt är en av de mest populära casinospelen, är enligt mig att det finns olika versioner och format tillgängliga beroende på mitt humör. Avslutningsvis tror jag att jag särskilt dras till spelets struktur vilket passar min virrhjärna och att det införlivar begreppet sannolikhet vilket bidrar till spänningen.  

Organisera 

Att städa och organisera är troligen det sista du är sugen på när du är stressad. Faktum är dock att det kan vara rätt meditativt och lugnande att gå igenom sminklådan- och necessären, tvätta borstar, slänga gammalt smink och göra fint. Ett annat tips är att dra ut allt ur garderoben, rensa, vika fint och hänga in kläder i färgordning. För mig är det inte slutresultatet som är det viktiga (även om det såklart är skönt att ha ordning och reda runt omkring sig) utan att sysselsätta händer och huvud samtidigt med något som inte har med jobb eller andra vardagsbestyr att göra.  

Ut i skog och mark 

Ni som läst bloggen ett tag vet att jag gillar att röra på mig och då gärna i skog och mark om vädret tillåter. En sak som jag lärt mig är att det är när det känns som mest motigt att träna som jag behöver träningen som mest. Det är alltså när jag är som mest stressad och under tidspress som jag gjort som regel att snöra på mig skorna och ta en löprunda eller gå till gymmet. Få saker slår endorfinkicken jag får av träning och den sköna känsla av ro och harmoni som infinner sig efter ett svettigt pass. För de som främst är ute efter mental avkoppling kan jag även tipsa om en rejäl skogsrunda och att plocka kantareller eller blåbär i skogen precis som jag gjorde för ett tag sedan. 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Till startsidan