Allmänt

Distansutbildning – läs detta innan du bestämmer dig

I takt med att det svenska samhället blir alltmer digitaliserat inser fler och fler människor fördelarna med den flexibilitet som internet erbjuder. Distansundervisning är ett utmärkt exempel på detta. Tack vare smarta virtuella klassrum (lärplattformar) och kommunikationsverktyg som Zoom kan vi nu befinna oss var som helst i Sverige, eller utomlands för den delen, och lyssna på föreläsningar samt delta i seminarier med våra klasskamrater. Vi är inte längre bundna till en viss plats, och ibland inte ens till tid, som vi tidigare varit. 

Läs vidare för att ta reda på mer om hur distansstudier fungerar i Sverige samt vad du ska tänka på om du bestämmer dig för att studera digitalt. 

Läs det du vill via dator, surfplatta eller mobil 

Idag erbjuder många skolor i Sverige möjligheten till distansutbildning, antingen utan några fysiska möten som helst eller med vissa fysiska inslag. Vissa skolor låter till och med eleverna välja det alternativ som passar dem bäst.  

 

Några kurser och program är gratis och är berättigade CSN, medan andra kräver att du betalar för din studietid, men då är du också nästan alltid garanterad ett jobb. Ett exempel är Distansinstitutets utbildning Socialpedagog, där du betalar en fast avgift som motsvarar tre terminer och sedan får ett diplom efter färdiggjort slutprov samt ett certifikat efter godkänd praktik. 

 

Gemensamt för alla distans- eller hybridutbildningar är att hela eller delar av utbildningen kan nås via din dator, surfplatta eller mobil. Allt du behöver är en enhet och en internetanslutning för att färdiggöra din examen. 

Möjligt att planera din dag så att den passar dig 

Huvudskälet till att många väljer att ta en examen online i stället för att ta den genom en fysisk skola är att de vill kunna planera sin dag utifrån sina egna förutsättningar snarare än institutets. När du studerar på distans kan du ofta välja när du vill titta på föreläsningarna, vilket är en fördel för dem som har ett jobb vid sidan om plugget eller en familj att försörja. Men också för dem som annars skulle behöva pendla till skolan. Därmed kan du mycket bättre planera din dag efter hur det passar dig om du väljer distansundervisning. 

Kan vara svårare att få saker gjorda 

Många studenter som läser digitalt rapporterar att de har svårt att koncentrera sig eftersom det finns så många distraktioner omkring dem. När rutiner bryts är det lätt att få mindre gjort eller att kvaliteten på det du gör försämras. Men detta är naturligtvis individuellt. Vissa människor tycker faktiskt det är enklare att plugga hemma än i skolan eller på biblioteket. 

 

Så om du bestämmer dig för att studera online, försök att få in en bra rutin. Gör ett schema och håll dig till det, så får du förhoppningsvis lika mycket gjort som om du hade studerat på plats. Vi kan också varmt rekommendera Studentums tips för effektivt distansplugg. 

Är framtida Sverige digitalt? 

Det talas mycket om digitalisering hit och dit. Betyder det att framtiden är enbart digital? Det tror vi inte, men vi tror på en hybrid mellan det fysiska och virtuella. Ta de virtuella restaurangkedjorna som gynnade branschen under pandemin som exempel. Vi förväntar oss att fler innovationer som denna kommer att bli allt vanligare i framtiden.