Allmänt, Samarbeten, Tips, Vardag

Tjäna extra pengar

Tjäna pengar

Nu när matpriserna har ökat så blir det genast mycket dyrare att leva. Detsamma gäller även allt annat som har ökat och det är skrämmande. Därför är det viktigt att ligga steget före och inte konsumera onödiga inköp. Istället gäller det att prioritera och planera noggrant om allt som man behöver månad för månad. Att tjäna extra pengar är något som jag jobbar med ifall något skulle hända. Som exempel oplanerade utgifter i samband med tandläkarbesök, sjukskrivning eller något som går sönder.

Har man redan ett heltidsjobb så passar det bäst med ett flexibelt extrajobb. Då man kan bestämma själv vilka tider på dygnet och inte bli låst till flera fasta tider. Jag personligen har haft min blogg sedan år 2014 och har tjänat en hel del genom den. Då pratar vi om betalda samarbeten som kommer och går i perioder. Många företag hör av sig då det oftast blir förhandling om ett gemensamt pris.

 

 

Samarbeten

Det finns även marknadsplatser som hjälper annonsörer och bloggare att bilda samarbeten. Marknadsplatsen Interlinked är något som jag använder mig mycket av. Där söker annonsörer länkar från bloggare genom att lägga upp sina kampanjer på samarbeten. Då med ett önskat ämne och ett pris som man även kan förhandla. Men för att kunna göra det måste annonsörena och bloggare registrera sig på marknadsplatsen. Annonsörer skapar ett annonsörs-konto och bloggare skapar ett publicist-konto. Det är något som jag har gjort för några år sedan som bloggare.

Cover image for Skriv om Interlinked

 

Tips på betalda samarbeten

Därför vill jag tipsa andra bloggare som vill tjäna pengar genom betalda samarbeten. Efter att ha skapat ett konto hos Interlinked så är man redan igång. Som bloggare hittar man flera aktiva kampanjer från olika annonsörer som önskar länkar till företag. Jag personligen väljer bara samarbeten som passar just min blogg. Skulle aldrig välja att plötsligt skriva om byggbranchen, vårdnadstvister eller andra saker som inte berör mitt innehåll. Det blir jag som då bestämmer om vilka samarbeten jag vill genomföra genom att ansöka mitt intresse. 

Ett exempel på en kampanj ser oftast ut såhär: SE Möbler önskar en länk till kategorin taklampor på hemsidan. Rubriken lyder då såhär: “Blogga om våra taklampor”. Jag som älskar lampor går alltid in på annonsörens hemsida för att se om lamporna lockar mitt intresse. Är lamporna något för mig så ansöker jag ett intresse till kampanjen. Innan man blir godkänd får man räkna med att det kan ta några dagar. I vissa fall veckor och självklart kan man även bli nekad. 

Det är också viktigt att noggrant läsa annonsörens instruktioner. Om deras önskemål av artikeln, hur många ord texten ska innehålla och vilken länk som ska användas. Även datum på när artikeln ska publiceras kan förekomma. En självklart regel är att alltid märka artikeln som ett samarbete. Antingen i text eller bild.

 

 

Skattat och klart

Priserna på ersättningarna varierar och ett fast pris finns alltid med. Men självklart går det att justera priset i samband med ansökningen. När artikeln är färdig så ska man alltid skicka in en länk när den är publicerad. Eftersom något kan behövas justeras men det är väldigt ovanligt. När artikeln blir godkänd får man alltid pengarna på kontot samma dag eller dagen efter. All skatt dras automatiskt av så det är inget som behöver deklareras. Så därför måste man vara medveten om att det blir halva ersättningen som hamnar på sitt konto. Men det blir alltid något och har man flera samarbeten så tjänar man pengar i längden.

 

//PUSS