En het gryta

I lördags lagade jag en jättegod maträtt som kan göras på flera olika sätt.

Antingen kan man servera den som en gryta med tillbehör eller som en matig soppa. Jag åt den som en soppa i lördags men kokade pasta till det som blev över. Fick då även många matlådor över till jobbet som jag frös ner. Helt perfekt!

Det blev väldigt många olika ingredienser och därför blev grytan väldigt enorm. Passar väldigt bra om man är många som ska äta tillsammans.

Nötfärsen som jag hade i kan annars bytas ut mot quorn eller kycklingfärs om du inte äter rött kött. Sambal Oelek använder jag mycket av eftersom jag älskar stark mat. Annars kan du hoppa över det och ersätta med något helt annat om du hellre vill det.

 

 

Ingredienser:

• Nötfärs ca 700 gram.

• Zucchini två stycken.

• Paprika tre stycken.

• Gul lök två medelstora.

• Vitlök 4-5 klyftor.

• Krossade tomater två burkar.

• Creme Fraiche 3-4 dl.

• Bruna bönor 2-3 burkar.

• Kikärtor 1 burk.

• Buljong två tärningar.

• Salt, peppar och chilikrydda efter smak.

• Sambal Oelek. ( Jag hade i nästan 1 dl. )

 

 

Gör så här:

1. Hacka lök, zucchini och paprika i mindre bitar. 2. Stek på nötfärsen i en panna och grönsakerna i en annan panna samtidigt. 3. När nötfärsen är genomstekt häller du i grönsakerna som då har fått lite färg. 4. Sänk värmen och häll i krossade tomater och creme fraiche. Rör om. 5. Pressa i vitlök, smula ner buljongen, sambal oelek och övriga kryddor. 6. Låt puttra i svag värme i 15-30 minuter och smaka av.

 

Ett tips på nyttigare tillbehör!

Då istället för pasta, ris, potatis eller bröd som passar bra som tillbehör. Istället blir det kokt zucchini! 1. Hyvla den ena zucchini i långa skivor. 2. Koka upp en kastrull vatten och låt sedan zucchinin sjuda under lock i cirka 3 minuter. 3. Häll ut vattnet i ett durkslag. 4. Färdigt!

Jag lagar aldrig mat efter något recept utan brukar mestadels bara slänga ihop någonting. Tycker personligen att det oftast blir som godast då. Men brukar kolla in olika recept för att få mera inspiration och gör sedan på mitt egna sätt.

 

//PUSS 

14 comments / Add your comment below

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.