Chokladkola med havssalt

Hemgjord julgodis är ett måste!

I år har jag bakat två sorters julgodis och provade även på något nytt den här gången. Det blev chokladkola med havssalt och herregud så gott det är! Dom börjar redan nästan ta slut men hann fotografera några stycken innan alla försvinner. Receptet är super enkelt och självklart delar jag med mig av det. Det blir ungefär 36 stycken kolor.

 

 

Ingredienser:

• 50 g smör

• 3 dl Vispgrädde

• 3 dl strösocker

• 1 dl ljus sirap

• 100 g mörk choklad

• ½ msk flingsalt

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser förutom chokladen och havssaltet i en tjockbottnad gryta. 2. Koka under omrörning ca 20 minuter tills smeten når 124° eller gör kulprovet. 3. Låt svalna något. 4. Hacka blockchokladen och låt den smälta ned i smeten, rör om försiktigt. 5. Häll upp i en form (ca 12×12 cm) klädd med bakplåtspapper. 6. Strö över saltet. 7. Låt svalna och skär i bitar med en kniv.

Några tips:

Om du oljar kniven så fastnar inte kolan så lätt. Hur gör jag kulprov? Häll en tesked smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat.

 

 

Det som jag gjorde annorlunda utöver receptet var att ha i lite mera blockchoklad. Då blev det lite extra smak av choklad och det gillar jag. Ett miss var att jag hade på för lite havssalt men då vet jag det till nästa gång. För nästa år ska jag självklart göra om det här!

 

//PUSS 

18 comments / Add your comment below

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.