Storstäder och småstäder

 
OBS! Detta inlägg skrevs bara från mina tankar och jag menar absolut inget illa mot någon.
 
 
 
 
Jag är uppväxt i Täby kyrkby som ligger en bit utanför Stockholm. Vi bodde i ett villområde där det var en väldig lugn miljö och det fanns mycket skog runt omkring där vi promenerade väldigt ofta.
 
När tösen var 7 månader flyttade jag och barnens far till en mindre stad som ligger en bit utanför Örebro. Det roliga är att när folk frågar mig om vart jag kommer ifrån så kan jag inte svara Stockholm för då tror de direkt att jag är från storstan. När jag beskriver området som jag är uppväxt i blir de oftast förvånade över att det faktiskt även finns sådana miljöer strax utanför Stockholm. 
 
Under min tonårstid åkte jag ofta in till storstan för att hänga med kompisar haha. På den tiden ville jag helst bo mitt i centrala Stockholm men hamnade i Tyresö när jag träffade barnens far. Tyresö ligger några mil utanför söder om Stockholm och området som vi bodde i var också en lugn miljö nära skogen. 
 
Jag vill bo i lugna miljöer precis som jag gör just nu och det känns tryggt även för barnen. Men jag kan inte förutspå min framtid då jag inte har någon aning om hur/vart jag kommer att bo om 10 år. 
 
Tillbaka till min tonårstid.
När jag träffade nytt folk i storstan som tonåring hände det att jag fick frågan om vart jag bor? När jag svarade Täby Kyrkby sa de alltid “Jaha du är från landet” haha.
När folk frågar mig om vart jag är uppväxt i dagens läge i min omgivning får jag inte samma kommentar som i storstan. Utan de ser bara storstan framför sig som plattan, NK, Drottninggatan, Östermalmstorg med mera och fattar inte att det faktiskt finns mycket mer utanför Stockholm. Men det beror nog på att de aldrig har varit på andra platser förutom mitt i city och det kan jag förstå.
 
En typiskt fråga: Men oj har du flyttat hit från Stockholm! Vilken jättestor skillnad för dig? Då svarar jag: Nä det tycker jag inte för nu bor jag faktiskt mer centralt än vad jag gjorde utanför Stockholm. Självklart får jag konstiga blickar då men det struntar jag i för det jag säger är sant. 
 
Jag pendlar varje dag till och från jobbet genom att åka buss och då är det ibland extra intressant att lyssna på alla tonåringar när de diskuterar någonting. En gång var det någon som sa att alla stockholmare är dryga och någon trodde att alla ser ut som porslinsdockor. Haha snacka om fördomar!
 
Nu har jag bott i en mindre stad snart 10 år men ändå hör alla på min dialekt att jag inte är från Närke. Jag är varken storstadstjej eller småstadstjej utan jag är bara den jag är.
 
 

 
 
 
 //PUSS
 

0 comments / Add your comment below

  1. HAHHAHHA… detta var roligt igenkännande MEEEEN med mig är det tvärtom!! Jag kommer fr. skogarna långt neråt ;)… och flyttat för jobb! Man skall bara vara sig själv men sen så breda jag på litta för att markera vem jag är *S* Fördomar är inget fel faktiskt bara man är öppen å villig med att bli överbevisad. Jag har och kommer alltid ha fördomar mot fjollarna i träsket/stockholmare men jag är absolut på med att JUST DEN personen i frågan kan bevisa motsatsen =)… som mye annat! Är ingen stadsmänniska, varken stort eller smått, utan en naturmänniska som mår BÄST av att få njuta av naturen och dens rikedomar som finns<33 Jag svarade förresten på din kommentar… TREVLIG VECKA på naa, kram!

  2. Härligt inlägg 😀 Människor har så mycket fördomar och tror att de vet betydligt mer än de i själva verket gör. Ja vem vet vart och hur man bor om 10 år – det får tiden utvisa 😀
    Kram <3

  3. Jag skulle ocksá välja att bo lite utanför en storstad.Jag vill gärna ha nära till naturen och grönskan och ett lugn omkring mig.Det är lite till mans det där att människor generraliserar och drar alla över en kam..Klart att det finns alla möjliga personligheter även i Stockholm haha…Stor kram och tack för din fina kommentar <3

  4. Vart i kyrkbyn bodde du jag stormtrivs här:) flytta hit igen:) men vad jag känner igen mig i detta inlägg.jag flyttade ju också från sthlm för en tid sedan till norrland o snacka om fördomar,finns det verkligen skog i sthlm:) alltså man blir bara rädd åt sådanna människor,Täby är superfint och lugnt o jag har också valt lugna områden skulle faktiskt inte vilja bo inne i stan eller rättare sagt slänga ut 11 miljoner på en lgh.kramar

  5. Jag bor precis utanför Stockholm i ett villaområde jag med, jag kan inte heller kalla mig för småstadstjej då jag faktiskt bor i Stockholm men att säga att jag bor i storstaden är inte heller sant då tar tar cirka 15minuter att åka in till TCentralen från mig 🙂

  6. Intressant det där! Jag bor lite utanför tullarna norr om stan i ett lugn villaområde. Dock är jag född och uppvuxen mitt i Sthlm. Däremellan har jag bott i både mindre och större städer både i och utanför Sverige. Men jag kan heller inte klassa mig som varken stadsmänniska eller "lantis". Jag trivs i bägge miljöerna och jag ser också helst att om jag skulle få barn, att de skulle växa upp utanför stan 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.